12,5 av 15 möjliga på semesterläsningen

Just hemkommen efter två veckors semester och en av de svåraste sakerna innan var ju att välja ut vilka böcker som ska få följa med i packningen. Man vill ju liksom inte ligga där på stranden med halvkass läsning, men man kan ju samtidigt inte kånka med hur många böcker som helst bara för att ha några reserver. Det slutade med att jag valde ut fyra böcker från min (höööga) Att läsa-hög och hann läsa tre av dem. Och glädjande nog var de riktigt bra alla tre. De kvalar absolut in på Att-tipsa-om-på -bloggen-listan. 🙂

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker handlar om en familjefar som plötsligt försvinner spårlöst och utan ett ord och fyra år senare hittar dottern Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Julia bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet för att finna svaret på var hennes far tagit vägen. När hon kommer till den lilla byn bland bergen lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.
En kärleksroman som jag hört så mycket bra om innan jag läste den. I början hade jag lite svårt för den otroliga kärlekshistoria som berättas i boken. Den kändes helt enkelt för otroligt för att vara sann stundtals. Men jag fick påminna mig om att det ju trots allt är en bok och inte en sann historia. Och på slutet var jag så involverad och uppslukad av historien att jag tvivlade inte alls på den längre och när jag läste upplösningen på historian grät jag floder, vilket alltid är ett bra betyg på en bok, enligt mig. En 4-poängare (av 5).

Bok nummer två på semestern hade inte legat i Att läsa-högen lika länge eftersom det helt enkelt var en ganska ny bok. Stanna av Flora Wiström. Det här är ”egentligen” en s.k. YA-bok (Young Adults) men jag gillade den väldigt mycket. En historia om ett år i Stockholmstjejens Esters liv. Flora Wiström lyckas på ett otroligt bra sätt beskriva alla de där känslorna och händelserna som var så centrala i 20-årsåldern. Kärlek, otrohet, vänskap och framtid. En starkt 4-poängare!

Men jag lyckades ändå med konststycket att spara det bästa till sist. Nämligen Skuggan av ett år av Hannah Richell. Den här boken berättar två parallella historier – en som utspelar sig 1980 och en som utspelar sig 30 år senare – som båda kretsar kring ett gammalt övergivet stenhus på en engelska landsbygden. Båda historierna är uppslukande och man vill hela tiden komma framåt och veta hur det ska gå och se vilken som är kopplingen (som man förstår att den ska komma) mellan de två. Den når inte riktigt upp till en 5:a men en 4,5-poängare blir slutbetyget.

2017-03-10T11:27:30+00:00 Av |0 kommentarer

Om författaren:

Lämna en kommentar