Romankaraktären jag vill ha som vän

Den fyrtioåriga konstprofessorn Karolina i Therese Bohmans senaste roman, Aftonland som nominerades till Augustpriset i höstas – går rakt in i mitt hjärta. Förutom att jag gillar hennes tankar om livet så är hon så hjärtskärande ensam att jag anmäler mig som jourhavande vän på direkten.

Efter att ha brutit upp från ett långt förhållande lever hon ett planlöst liv i Stockholm, utan vänner men med god aptit på sex. Det är den lusten som leder henne in i en farlig relation med en mycket yngre man, som dessutom är hennes doktorand. Frågan är bara om hon tänder mest på doktorandens snygga yttre, eller på hans nya fynd i konstvärlden.

Therese Bohman

För det här är faktiskt något så ovanligt som en bok som kommer få dig att googla konst – och tycka att det är sexigt. Jag blev till och med tvungen att besöka Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm för att stilla min nyfikenhet och få se tavlan som sätter igång det erotiska spelet: Skogstemplet av J.A.G Acke.

Skogstempel av J.A.G. Acke

Men även om du inte är det minsta konstintresserad så är Aftonland en riktigt bra berättelse om kärlek, makt och sökande efter mening med livet. Och så fick jag ju en låtsasvän på köpet.

 

 

 

2017-01-09T08:35:19+00:00 Av |0 kommentarer

Om författaren:

Lämna en kommentar